top of page

OVER ONS

Bestuur Orde van de Hasseltse Speculaas

DSC_0003.jpeg

2006 – De Orde Van de Hasseltse Speculaas
 

De Orde is ontstaan uit de vereniging ‘De Vrienden van de Hasseltse Speculaas’. Het doel van dit initiatief was om het Hasseltse streekproduct aan een heropleving te helpen en de koek een waardig voortbestaan te geven. Hierin is de Orde geslaagd, de Hasseltse speculaas is een erkend streekproduct. En nog belangrijker, de mensen krijgen er maar geen genoeg van.

Jaarlijks brengen we de speculaaskoek tot bij de mensen tijdens de paardenmarkt te Kuringen, de Hasseltse jeneverfeesten, de week van de smaak (tijdens de dag van de Hasseltse speculaas) en door samen te werken met de stad Hasselt. Waar we ook komen en waar we ook staan, de geur van onze versgebakken Hasseltse Speculaas doet iedereen watertanden en de speculaas is dan ook altijd snel uitverkocht.

De Orde van de Hasseltse Speculaas houdt ieder jaar in mei zijn kapittel in het Stadhuis van Hasselt, waar talrijke verdienstelijke en vooraanstaande personen geïntroniseerd worden als ridder in de Orde van de Hasseltse Speculaas.

Wil u nog meer weten over de Orde? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Of lees hieronder nog verder over het ontstaan van de Hasseltse Speculaas.


1830 - Origine van de speculaas


De speculaas vindt zijn oorsprong bij likeurstokers en in de likeurstokerijen van Hasselt.  De likeurstokers zaten met een teveel aan suiker.  Van die deels verbrande suikers (melasse) maakten ze potsuiker waaraan de bakkers en banketbakkers bloem en vet toevoegden. Later, in tijden van welvaart, verrijkten ze het deeg met onder meer goede boter, amandelen, eieren, melk en honing.

Deze speculaas ging de geschiedenisboeken in als eerste soldatenkoek van het Belgische leger.


2005 – De Vrienden van de Hasseltse Speculaas


De warme bakkers, en dus ook  de speculaasbakkers, verdwenen één voor één uit de wijken en hiermee verdween ook de Hasseltse Speculaas, zoals de speculaas van bakkers Deplee en Aerden, om er maar enkele te noemen.

De afbraak van de speculaasbakkerij Spéculations Deplee, die plaats moest maken voor een nieuwbouwproject op de Kempische Steenweg, was de alarmbel die ons opriep om dringend iets te doen om ons streekproduct “de Hasseltse Speculaas” terug in de aandacht te brengen.

Hiervoor werd deze vereniging opgericht in de buurt van de Botermarkt te Hasselt, om de buurt en de gemeenschap samen te brengen rond een goed streekproduct, de Hasseltse Speculaas. Na samenwerkingen met het Stadsmus en Hasselt, hoofdstad van de smaak, was het initiatief helemaal vertrokken.


De eerste speculaasfeesten kwam ten schouwe in november 2007. Het was zo een hit dat het jaarlijks herhaald werd. Tijdens de voorbereiding van deze eerste feesten eind 2006 is de Orde van de Hasseltse Speculaas geboren.

Sinds 2016 noemen we de speculaasfeesten  "De dag van de Hasseltse speculaas".

bottom of page